Uw dierbare blijft mooier

Lichte balseming of Thanatopraxie

Wanneer een dierbare van u overlijdt, is dat een moeilijk moment.
Juist in deze emotionele periode kan een goede en mooie opbaring erg belangrijk zijn in het rouwproces.
Het balsemen kan optimaal bijdragen aan een zorgeloze opbaring.
De overledene blijft er natuurlijker uitzien.

Uitvaartzorg Het licht biedt naast de normale verzorging van de overledene ook de mogelijkheid tot balseming. Dankzij het balsemen blijft het lichaam van de overledene – ook zonder koeling, bij een normale kamertemperatuur – langer mooi,. Hierdoor kan een ieder op een waardige manier afscheid nemen van de overledene. De kist kan open blijven en de familie kan de overledene nog zien. Als door ziekte of omgevingsfactoren de de achteruitgang van een lichaam versneld, is balsemen zelfs een goede manier om dit proces te stoppen, of in ieder geval te vertragen. Bijkomend voordeel is dat er weinig tot geen lichaamsvocht en -geur vrijkomt, waardoor de hygiëne wordt gewaarborgd.

Ook kan thanatopraxie vaak nog een redmiddel zijn om problemen op te lossen bij een traditionele opbaring waarbij de overledene onvoorziene fysiologische veranderingen vertoont. Hierdoor kan vaak worden voorkomen dat de kist voortijdig moet worden gesloten.

In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring op gedaan op het gebied van overledenenzorg en thanatopraxie. Om een balseming te mogen uitvoeren is het verplicht om daarvoor te zijn opgeleid. De opleiding heb ik in Nederland en in Engeland gevolgd. Omdat lichte balseming in Nederland nog niet zo bekend is ben ik naar Duitsland geweest om meer ervaring op te doen en om nieuwe technieken te leren. Na het behalen van mijn diploma ben ik opgenomen in het register van Vesalius, de beroepsvereniging voor thanatopracteurs (balsemers)

Het proces

Tot december 2013 was balsemen in Nederland verboden, met uitzondering voor de Koninklijke Familie.
Na het overlijden verandert het gezicht snel. De kleur van het gezicht wordt bleek en in de dagen die volgen vallen de ogen en de neus in. Er ontstaan lijkvlekken en gasvorming. Door te kiezen voor een lichte balseming kunnen deze ongewenste veranderingen worden vertraagd of zelfs worden stopgezet voor een periode van ongeveer 10 dagen. Door de balseming krijgt de overledene een meer natuurlijke uitstraling. Effecten als gevolg van een lang ziekbed of intensieve medische behandeling vervagen of verdwijnen direct.
Huidskleur
De huidskleur krijgt een natuurlijkere kleur, een cosmetisch effect zonder het gebruik van cosmetica.
De overledene kan gewoon in de woonkamer of slaapkamer worden opgebaard zonder dat deze ruimte extra gekoeld hoeft te worden. De balseming voorkomt het ontstaan van een nare geur, lekkage en verkleuringen. Het lichaam van de overledene voelt niet meer koud aan wat aanraking emotioneel makkelijker en laagdrempeliger maakt voor nabestaanden. De balseming is hygiënisch, de behandeling voorkomt ook besmettingsgevaar (hiv, hepatitis, tbc etc.)

Cosmetische verzorging

Cosmetische verzorging is een onderdeel van van ons dienstenpakket.
Ook airbrush is een mogelijkheid,
Airbrush is een dunner laagje kleur opbrengen dan make-up. Via deze methode zijn donkere plekken gemakkelijk te maskeren door tegen kleuren te gebruiken. Het grote voordeel is ook dat het gezicht weer diepte krijgt door schaduwwerking. Via airbrush komt een gezicht weer meer tot leven. Als nabestaanden geen balseming willen maar de opbaring geeft problemen kunnen wij hiermee nog proberen voor u iets te betekenen.

Het kan zijn dat nu uw interesse gewekt is in het balsemen en u allerlei vragen hebt.
Dat is niet vreemd want u komt niet elke dag hiermee in aanraking.
Graag willen wij u zo goed mogelijk informeren.
Mocht u nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op.

U kunt bellen naar 06–44 48 11 33 of stuur een mail via het contactformulier.

Uitvaartzorg Het Licht
Jolanda de Jong
Zandvaart 35
1764 NK Breezand